13.00 – 14.00 uur

Nr. Titel Spreker
9 Huisartsenzorg in een asielzoekerscentrum

Huisartsenzorg op een asielzoekerscentrum: hoe gaat dat er aan toe? Wat zijn de verschillen met een reguliere huisartsenpraktijk? Hoe gaat de communicatie? Dit zijn enkele vragen die de revue zullen passeren. Wij, van Arts en Zorg, zullen een interactieve workshop geven waar er ook genoeg mogelijkheden zijn voor vragen en discussies.

Maurits Gosler en
Jeroen Eurlings
26 LHBTI+ diversiteit in de zorg

Stichting Roze in Wit zal een workshop geven over het belang van zichtbaarheid van seksuele, sekse en genderdiversiteit in de zorg. Waarom is het belangrijk hier kennis van te hebben en wat kan je als arts voor verschil maken? Na deze workshop beschik je over basiskennis van LHBTI+ diversiteit en praktische handvatten.

René de Vries
27 Laugh is in the air: recreatief gebruik van lachgas

De laatste jaren wordt er een significante toename gezien in het recreatief gebruik van lachgas. In Nederland zien neurologen in toenemende mate jonge patiënten met meerdere problemen als gevolg van lachgasgebruik. Het kan leiden tot ernstige neurologische symptomen van zowel het centrale als het perifere zenuwstelsel. Hieronder vallen polyneuropathie en myelopathie, maar ook cognitieve symptomen en psychiatrische klachten worden gemeld. Lachgas kan daarnaast zorgen voor een ernstige en acute vitamine B12-deficiëntie. In deze workshop zal dieper worden ingegaan op neurologische verschijnselen van lachgasgebruik, het aanvullend onderzoek dat kan worden verricht, de relatie met vitamine B12 en wat de rol van de huisarts kan zijn.

Anne Bruijnes
28 Kleur jouw artsenleven vanuit je kernwaarden!

In deze workshop gaan we interactief aan de slag zodat jij je kernwaardes (beter) leert kennen. Je krijgt praktische handvatten, die je meteen de volgende dag kan toepassen. Kleur je artsenleven door keuzes te maken die jou voldoening geven, zodat je meer vanuit je hart kan werken en leven. Zo kan je op dagelijkse wijze de regie nemen op een manier die bij jou past. Workshops van MPOWR gebruiken altijd ervarend leren en benutten ook je creativiteit, humor en je intuïtie.

Angelique van Dam en
Nienke Kessels
29 Infecties van dichtbij en ver weg

De wereld is voortdurend in beweging en infecties bewegen mee. Onze patiënten gaan naar allerlei plekken, maar komen ook vanuit allerlei gewesten. Eén beleid voor iedereen lijkt niet meer passend. Hoe divers is onze benadering van infectieziekten bij verschillende etniciteiten?

Saskia Autar Engelstalig
30 De kleurrijke wereld van de verstandelijk gehandicapten

Bijna iedere huisarts heeft een aantal patiënten met een verstandelijke beperking in de praktijk. En vanuit een huisartsenpraktijk in de wijk kun je als huisarts (deels) ook werken bij de medische dienst van een instelling. In beide situaties is kennis en expertise van deze groep patiënten onmisbaar! Een huisarts én een arts VG van ’s Heeren Loo nemen je mee in de kleurrijke wereld van deze mensen. Hoe communiceer je? Wat heeft een patiënt van jou nodig? Wat kun jij leren van hen? Hoe kunnen de huisarts en de arts VG elkaar versterken?

Henrike Tak en
Karen van Riel
31 Waarnemen of in loondienst?

In deze workshop zullen een 2-tal adviseurs (1 op het gebied van verzekering en 1 op het gebied van fiscaliteit/accountancy) de voor- en nadelen bespreken van het waarnemen en het werken in loondienst. Wat zijn de persoonlijke en financiële overwegingen om tot een keuze te komen? Welke keuze past bij jou? Wat moet je regelen en welke (wettelijke) regels spelen daarbij een rol? Na deze workshop herken je de verschillen (voor- en nadelen) en kun jezelf beter een afweging maken. Tevens krijg je inhoudelijke tips mee hoe je met bepaalde zaken moet omgaan (bijv. arbeidsongeschiktheid, aanpassen voorlopige IB aangifte etc.).

Ronnie Mathijssen,
Saskia Knegtmans,
Sascha Nieborg en
Richard Veening
LHV AON
32 Leefstijlinterventies en medicatieafbouw bij Diabetes type 2

In deze workshop krijg je een tipje van de sluiter hoe je leefstijladviezen gebruikt, wat wel en niet werkt bij patiënten met diabetes type 2 en pre-diabetes en hoe je medicatie veilig afbouwt. De workshop is gebaseerd op de nieuwe handleiding ‘Afbouwen van medicatie bij Diabetes type 2’ van Vereniging Arts en Leefstijl en o.a. Stichting Langerhans. Onderwerpen die aan bod komen zijn: koolhydraatbeperkte voedingsinterventie en bij wie dit meer of minder geschikt is, hoe je leefstijl bespreekbaar maakt met je patiënt; in het kort het stappenplan voor de afbouw van medicatie bij DM2; andere leefstijlinterventies waarnaar verwezen kan worden.

Ellen Willemsen
33 Werken in het buitenland

Altijd al in het buitenland willen werken maar geen idee hoe je dit moet aanpakken? Tijdens deze workshop kom je alles te weten over het werken als huisarts in het buitenland; welke landen zijn er mogelijk? Wat moet je ervoor regelen? Daarnaast zal er nog worden ingegaan op de duur, loondienst/zelfstandig, de taaleisen, medische registratie en begeleiding. De betreffende landen zijn Nieuw-Zeeland, Frankrijk, België, Zwitserland, Aruba, Noorwegen, Zweden en Ierland (EU). Er zal veel ruimte zijn voor vragen.

Nicole Klok BKV
34 Klachten en claims: verkleur jij van schrik?

Een (tucht)klacht of een claim van een patiënt komt vaak onverwacht en kan grote impact op je hebben. Hoe ga je hiermee om? Hoe verloopt het proces en wat kan juridische bijstand hierin voor je betekenen? Kan je een klacht of claim voorkomen? Hoe ga je om met onvrede van een patiënt? Tijdens deze interactieve workshop beantwoorden Mirjam en Liesbeth de voorgaande vragen door middel van voorbeelden uit de praktijk.

Mirjam Hofstee en
Liesbeth Rippen
VvAA

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.