11.00 – 12.00 uur

Nr. Titel Spreker
1 Alles over Declareren

Aan welke regels moet u zich als huisarts houden bij het declareren? En hoe past u deze regels toe? De LHV krijgt veel vragen over het declareren van contacten met patiënten of derden. De spelregels voor declareren zijn voor een deel vastgelegd in de beleidsregels en tariefbeschikkingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze regels zijn vrij ingewikkeld en verschaffen lang niet altijd de duidelijkheid die in de dagelijkse praktijk nodig is.
Tijdens de workshop gaan we in op het belang van juist declareren en op de regels die de NZa hierover heeft opgesteld. Aan de hand van uiteenlopende praktijksituaties adviseren wij over de toepassing van deze regels. Er zal volop ruimte zijn voor vragen en discussie.

Marjolein van Harten LHV
2 De paradox van diversiteit en inclusie in de geneeskunde en zorg

Inclusie en diversiteit zijn momenteel veelbesproken onderwerpen in de wetenschap, geneeskunde en het medisch onderwijs. Oog voor de inclusie van diversiteit ter zake sekse, sociaaleconomische positie, etniciteit, seksualiteit, taalvaardigheid, cultuur, religie, lichamelijke beperkingen en gender heeft als doel de zorg en geneeskunde toegankelijker en eerlijker te maken, door bias en exclusie nadrukkelijk te adresseren. Het operationaliseren van diversiteitsdenken rond etniciteit is echter een lastige opgave met veel valkuilen. Tijdens deze workshop bespreek ik deze paradox aan de hand van twee voorbeelden van zowel bias geproduceerd door de exclusie van diversiteit als van bias geproduceerd door de inclusie van specifieke manieren van denken over diversiteit in de geneeskunde.

Alana Helberg-Proctor,
sociaal wetenschapper
3 Welke kleuren heeft de wereld van de ander?

In onze spreekkamers zien we een kleurrijk palet aan mensen. Hoe ziet deze mens zijn identiteit en wat zien wij? Na een kort stukje theorie over identiteit en cultuur, gaan we onze nieuwsgierigheid naar de ander de vrije loop laten aan de hand van het cultural formulation interview (CFI). We lopen de stand van wetenschap over het gebruik van het CFI kort door. Daarna gaan we op zoek hoe we dit kunnen toepassen tijdens ons spreekuur. Kortom, het wordt een kleurrijke workshop waarin je zelf aan de slag gaat. Het geleerde is makkelijk toepasbaar in je praktijk.

Fieke Felix
4 Praktijkstart

Zodra je als huisarts het voornemen hebt een praktijk over te gaan nemen, of te gaan associëren, word je geconfronteerd met diverse financiële, fiscale en juridische ondernemersvraagstukken. In deze workshop gaan wij in op de diverse aspecten van een associatie dan wel een overname van een huisartsenpraktijk én het zijn van praktijkhouder, zodat je goed beslagen ten ijs komt. Onderwerpen die aan bod komen: Wat neem ik precies over? Hoe zit het met goodwill? Waar moet ik op letten? Hoe zorg ik dat de overname succesvol verloopt?

Remco de Vries LHV
5 Colour your world; 70+ shades of grey

In deze workshop zullen we de resultaten beschrijven van het op interprofessionele manier van werken op en rond de spoedeisende hulp van HaaglandenMC. Zowel op de SEH als in de transmurale zorgsetting werken huisartsen (io), specialisten ouderengeneeskunde (io) en internisten ouderengeneeskunde (io) samen om de keten rondom spoedzorg bij kwetsbare ouderen te verbeteren. We zullen de jonge huisartsen proberen tools aan te reiken die een direct bijdrage kunnen geven aan hun werk.

Monica van Eijk,
specialist ouderengeneeskunde en
Leonie van Meer,
internist ouderengeneeskunde
6 Hoe flexibel is jouw pensioen?

Corrine Matena van het pensioenfonds voor huisartsen (SPH) legt uit hoe en waarom je pensioen opbouwt en welke rol pensioen speelt in je totale financiële plaatje.
Als jouw leven en wensen veranderen, verandert waarschijnlijk ook jouw financiële plaatje.
Weet wat het pensioenfonds voor jou regelt (dat is niet alleen inkomen voor later) en hoe jij zelf invloed kan uitoefenen op de pensioenregeling en jouw pensioen.

Corrine Maten SPH
7 Huisarts in de enige zorginstelling voor gedetineerden: geen spreekuur maar zaalwerk bij schotwonden en GHB-detoxen

Tijdens deze lezing krijg je een inkijkje hoe de wereld binnen de gevangenismuren eruit ziet. Wat de rol van huisartsen is bij wondzorg en revalidatie na schotwonden, GHB detoxen, eet- en drinkstakers en zwangerschap binnen detentie? Er is meer mogelijk dan spreekuur draaien als huisarts. In het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg ben je supervisor in een 1,5-lijns zorginstelling voor gedetineerden, het voormalig gevangenisziekenhuis. Het enige wat standaard is achter elke celdeur is het ziekenhuisbed. Leer meer over het werken in deze unieke instelling waar de diversiteit van niet alleen de somatische problematiek, maar ook onderliggende psychiatrische aandoeningen en culturele achtergronden een aanvulling is op het huisartsenvak.

Thomas Bronsveld
8 Mensenhandel: dichterbij dan je denkt

In deze workshop krijg je voorlichting om meer inzicht te verkrijgen in het thema seksuele uitbuiting en mensenhandel. Mensenhandel, de seksuele uitbuiting, wordt ook nog loverboyproblematiek genoemd. Deze term doet echter geen recht aan wat slachtoffers overkomt. Wie zijn de slachtoffers van seksuele uitbuiting? We zullen het hebben over hun kwetsbaarheid en op welke wijze mensenhandelaren hier misbruik van maken. Maar vooral: hoe kan jij signalen van slachtofferschap herkennen. Hoe ga je hier mee om? Maar ook: wat moet je vooral niet doen?

Dominique Hollman Engelstalig
9 Huisartsenzorg in een asielzoekerscentrum

Huisartsenzorg op een asielzoekerscentrum: hoe gaat dat er aan toe? Wat zijn de verschillen met een reguliere huisartsenpraktijk? Hoe gaat de communicatie? Dit zijn enkele vragen die de revue zullen passeren. Wij, van Arts en Zorg, zullen een interactieve workshop geven waar er ook genoeg mogelijkheden zijn voor vragen en discussies.

Maurits Gosler en
Jeroen Eurlings
10 Werken als scheepsarts op de Noord- en Zuidpool

Benieuwd naar de mogelijkheden naast waarnemen in een huisartspraktijk? Ik neem je mee in mijn reis en laat je zien hoe ik invulling geef aan het huisartsenvak. Ik geef je een inkijk in wat er mogelijk is buiten de gebaande paden van het waarnemerschap. In de afgelopen 3 jaar heb ik o.a. in de gevangenis en op een praktijk op Aruba gewerkt. Het afgelopen jaar ben ik mee geweest naar de Noord- en Zuidpool als scheepsarts op een expeditiecruise. Hier zal ik vooral op inzoomen tijdens deze workshop.

Rogier Steins
11 Je eigen praktijk

Je eigen praktijk voeren en de zorg verlenen en samenwerken zoals jij dat wilt.
Ben je er klaar voor om je eigen praktijk of een zogenaamde nul praktijk te starten? Of wil je gaan associëren? Hoe pak je dit aan? Wat komt daarbij kijken en waar moet je aan denken? Welk type praktijk past bij jou? Welke keuzes zijn er met betrekking tot vastgoed? In deze workshop wordt je meegenomen in de diverse stappen en facetten van een eigen praktijk! Kan ik dat allemaal wel financieren en wat kost het? Dit alles komt aan bod inclusief de mogelijke aankoop van je woonhuis.

Maarten den Heijer en
Els Hogenbirk
ABN AMRO
12 Seks bij welzijn en chronische ziekte

Volgens de WHO, seksualiteit is een onderdeel van kwaliteit van het leven. Helaas is het onderwerp nog steeds een taboe in de spreekkamer van de huisarts zowel bij gezonde personen maar ook bij mensen met onderliggende ziekte. In deze workshop worden de voordelen van seks besproken en hoe seks werkt bij gezondheid en bij aanwezigheid van chronische ziekte. Aansluitend gaan we oefenen met praten over seks.

Cobi Reisman
13 Colour you SOA-spreekuur

In deze workshop van SOA Aids Nederland gaan we in vogelvlucht door de veelkleurigheid van het soa spreekuur heen. Er wordt aandacht besteed aan juist taalgebruik. We staan stil bij risicogroepen en hoe je deze het beste kan helpen.

Patricia Bloem
14 Het Leefstijlroer, hulpmiddel bij het leefstijlgesprek

Leefstijl is van grote invloed op het ontstaan en beloop van chronische ziekten zoals diabetes type 2, COPD, dementie en hart- en vaatziekten. Een kleine verandering in leefstijl kan al een groot effect hebben, maar hoe help je een patiënt op weg naar een gezondere leefstijl? En hoe doe je dit op een efficiënte manier in de beperkte consulttijd die je als huisarts hebt? In deze interactieve workshop worden de belangrijkste leefstijlpijlers en basisprincipes van gedragsverandering behandeld en het leefstijlroer geïntroduceerd als gesprekstool in de spreekkamer.

Anneke Monninkhof en
Davíd van Eerd
15 Fifty shades of Grey: echografie in de huisartspraktijk

Plaatsbepaling van de echografie in de eerste lijn, de voordelen en beperkingen in deze vorm van aanvullende diagnostiek in de eigen praktijk. Veel voorbeelden om de mogelijkheden te laten zien en eventueel hands-on proberen hoe het is om een echo te maken als de tijd en ruimte het toe laten.

Carlien Erlings en
Marco Neeteson
16 Gezond gevangen?

Op je spreekuur komt een ex-gedetineerde met allerlei lichamelijke klachten. Wie zijn deze mensen, waarom zaten ze gevangen - en is dat relevant? Hoe gezond gingen deze mensen achter de tralies, en hoe gezond kwamen ze weer in vrijheid? Met welke problemen moet je extra rekening houden? Deze kleurrijke groep mensen is kwetsbaarder dan je denkt!

Tim Peeters medTzorg

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.