Rondes

14:00 - 15:00

Nr. Titel Spreker
1 Met verschillende dimensies van leiderschap kan iedereen een leider zijn!

Kom erachter wat jouw manier van leiderschap is! Door te weten welke dimensies van leiderschap er zijn, kan je daar zelf mee experimenteren en kijken wat bij jou past en wat je daarin te ontwikkelen hebt. Via interactief leren zullen we je brein en je lichaam aanspreken, zodat je er meteen mee aan de slag kan. Ontdek hoe jij jouw invloed op je omgeving kan vergroten. In de workshops van MPOWR vergroten we het leereffect door plezier te hebben, luchtigheid en diepgang te combineren en concrete stappen te bieden, die voor jouw leven als (huis)arts direct relevant zijn.

Angelique van Dam MWPOR
6 Activisme in de huisartsenzorg?!

Bij Buurtdokters geloven wij dat verandering moet komen vanuit de praktijk. Ben jij het ook zo zat om door de hoepels van anderen te moeten? Wil jij bijdragen aan de zorg van de toekomst? Belangrijk om te snappen wie gaat waarover. Wat doet VWS, NZA, ACM en welke rol hebben de verzekeraars? In mijn workshop gaan we in op dit speelveld en kijken we hoe huisartsen samen met ons proberen de zorg van de toekomst vorm te geven. Leer welke huisartsenclubs er zijn en wat je zelf kan doen!

Sophie Brühl,
huisarts
Buurtdokters
14 Waar zet jij die spuit? Injectietechnieken schouder/knie

In deze sessie hoor je alle in en out’s van injectietechnieken voor de schouder en knie. Wat injecteer je, wanneer te injecteren en vooral hoe te injecteren. Dit ga je direct op fantomen oefenen! Praktische tips & trics om zelf in de praktijk meer te gaan prikken.

Dr. T. Duivenvoorden Bergman Clinics
17 De toekomst is rosékleurig

Tijdens deze workshop vertellen wij over hoe zorg slimmer, beter en menselijker kan door innovatieve zorgpaden. Ksyos initieert en faciliteert slimme verwijs paden voor de huisarts binnen diverse vakgebieden. Samen met 4.500 medisch specialisten en paramedici en 7.500 huisartsen zien we al zo’n 1.500 mensen per dag. Digitaal waar het kan, fysiek waar het moet. In deze workshop gaan we o.a. dieper in op deze zorgpaden en de effecten hiervan op patiëntvriendelijkheid, ontzorging van huisartsen en het besparingspotentieel voor Nederland!

Hidde van den Dop ksyos
23 See the difference, Huidafwijkingen bij gepigmenteerde huid

De menselijke huid wordt gekenmerkt door een wisselende mate van pigmentatie die vooral wordt gevormd door de blootstelling aan ultraviolet straling. De mate van huidpigmentatie is niet altijd waardevrij en wordt soms oneigenlijk gebruikt om mensen in bepaalde groepen in te delen. De kennis van huidafwijkingen bij mensen met wisselende huidpigmentaties is nog beperkt en het onderwijs en onderzoek hierna kan beter. In deze presentatie worden huidziekten bij mensen met wisselende huidpigmentatie besproken en therapie adviezen gegeven. Zodat jij daarna iedereen goede zorg kan geven ongeacht kleur van de huid.

Koos Sanders
26 Een kijkje in de glazen bol: proactief omgaan met Klachten & claims

Een (tucht)klacht of claim van een patiënt komt vaak onverwacht en kan grote impact op je hebben. Hoe ga je hiermee om? Hoe verloopt het proces en wat kan juridische bijstand hierin voor je betekenen? Kan je een klacht of claim voorkomen? Hoe ga je om met onvrede van een patiënt? Tijdens deze interactieve workshop beantwoorden juristen Mirjam Hofstee en Carolien van den Ham de voorgaande vragen door middel van voorbeelden uit de praktijk.

Mirjam Hofstee & Carolien van den Ham VvAA
28 Homeopathie in de huisartsenpraktijk, is het toekomstmuziek?

Wat zijn indicaties voor homeopathie in de huisartspraktijk? Hoe organiseer je het als je ook homeopathisch wilt werken? Wat zijn risico’s/grenzen en wat zijn de mogelijkheden? Hoe reageren collega’s als je ook homeopathisch werkt? Ik zal ingaan op de huidige stand van zaken inzake bewijs voor werkzaamheid. Verder zal ik een aantal casussen presenteren om te laten zien hoe homeopathie in de praktijk werkt. Er is gelegenheid voor vragen en discussie.

Wim Roukema
29 Vulvaklachten in beeld

Er speelt soms meer dan candida! Vulvovaginale klachten worden soms laat herkend. Lichen Sclerosus geeft vaak al jaren voor de diagnose klachten zoals jeuk. Aan de hand van veel beeldmateriaal willen wij een aantal ziektebeelden met jullie op een interactieve manier bespreken. Het herkennen van het ziektebeeld helpt je in de counseling en in een adequate behandeling.

Renée Weersma & Linda Oberhammer
30 Muziek als medicijn in de huisartsenpraktijk

Tijdens deze interactieve lezing gaat Emy van der Valk Bouman, promovenda bij de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn uit het Erasmus MC, in gesprek met de deelnemers over dit bijzondere onderzoeksveld. Eerst zal zij wat vertellen over de resultaten tot nu toe en de huidige wetenschappelijke projecten, waaronder het recent opgerichte ‘ErasMusicLab’. Daarna zal zij het hebben over de mogelijkheden om muziek als medicijn in de huisartspraktijk te implementeren. Met onderdelen als ‘raad de resultaten’, ‘de ideale huisartspraktijk met muziek’ en ‘implementatie tips en tricks’ belooft het een interactieve bijeenkomst te worden die van meerwaarde kan zijn voor zowel de huisarts als de patiënt.

Emy van der Valk Bouman
34 Waar zet jij die spuit? Injectietechnieken

In deze sessie hoor je alle in en out’s van injectietechnieken voor de schouder en knie. Wat injecteer je, wanneer te injecteren en vooral hoe te injecteren. Dit ga je direct op fantomen oefenen! Praktische tips & trics om zelf in de praktijk meer te gaan prikken.

Dr. R. Kersten en
Drs. R. Sonnega
Bergman Clinics
35 Geen agressie in mijn praktijk

Je kunt bij de uitvoering van je werk te maken krijgen met agressie en de gevolgen ervan. Deze workshop gaat over het herkennen van verschillende vormen van agressie en hoe je daar effectief op kunt reageren.

 

 • Meest voorkomende vormen van agressie in de huisartspraktijk
 • Fysieke reacties en het escalatieproces
 • Basiscommunicatie en misverstanden
 • Herkennen van frustratie en wat te doen
 • Herkennen van intimidatie en wat te doen
 • Niet-functionele gedachten/emoties relativeren
 • Wat als iemand maximaal op je allergie zit
Frank van As LHV
36 Miauw Miauw, dokter kom gauw!

Ieder jaar komen er nieuwe drugs op de markt, chemisch een beetje veranderd of helemaal nieuw-ontworpen. Wat moet je weten van deze zogenaamde designer- drugs? Hoe herken je ze? En wat moet je doen ? Kan het eigenlijk kwaad als je er zomaar mee stopt? Wat doe je bij een overdosis? We nemen je mee in de wereld van nieuwe en een paar oude psychoactieve stoffen, zodat je daarna weer helemaal bij bent op verslavingsgebied.

Lilou Fibbe medTzorg
37 Hartfalen met blik op de toekomst

Het aantal patiënten met hartfalen stijgt in rap tempo en ook in de huisartsenpraktijk zien wij deze populatie steeds meer. In deze workshop gaat cardioloog Nelleke Telgt in op de anderhalvelijnszorg hiervan en hoe wij dit samen in de toekomst het beste kunnen aanpakken. Daarnaast zal zij aandacht besteden aan nieuwe apps zoals luscii en andere digitale middelen om patiënten op afstand te monitoren. Zorg van de toekomst!

Nelleke Telgt
38 Chronische stress en roken bij mensen met een lage SEP

Roken is de belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en dood. Iemand die zijn leven lang dagelijks rookt overlijdt gemiddeld 9 tot 13 jaar eerder. Roken is één van de belangrijkste aangrijpingspunten voor het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Er bestaan veel mythes over tabaksverslaving.

 

Kent u deze uitspraken?

 • ‘Als ik rook dan helpt dat tegen stress.’
 • ‘Het is mijn eigen vrije keuze of ik wel of niet rook, bemoei je er niet mee.’
 • ‘Ik heb al helemaal niets meer, mag ik nu ook al niet meer roken?’
 • ‘Mijn opa is er ook 90 jaar mee geworden.’
 • ‘Als ik wil stoppen met roken, dan stop ik gewoon, ik heb geen hulp nodig.’

 

In deze workshop ga je dieper in op bovenstaande uitspraken en leer je manieren om het in de spreekkamer bespreekbaar te maken.

Fien Huige
39 Toepassing van eHealth en mHealth ter preventie van ziekte

De toepassing van eHealth- of mHealth-applicaties voor zelfmanagement van leefstijl als onderdeel van ketenzorg in primaire en secundaire preventie, is een veelgehoorde belofte waarmee patiënten meer eigen regie over hun gezondheid kunnen krijgen. Mogelijk zou de druk op de zorg hiermee kunnen afnemen. Toch is het de vraag of er al voorbeelden zijn van dergelijke applicaties die op een solide en wetenschappelijke manier getest zijn, waarbij ook naar de uitvoerbaarheid en langdurige deelname is gekeken. In deze workshop wil ik met jullie delen in de ervaringen die ik opdeed bij het bouwen en grootschalig testen van enkele leefstijl applicaties in de eerstelijn. Daarbij ben ik ook benieuwd naar jullie oordeel: is een toekomstige inbedding van dergelijke applicaties in de zorg kansrijk en wenselijk of toch niet? Welke argumenten spelen in die afweging een belangrijke rol?

Prof. Dr. Eric Moll van Charante
40 Hoe word je dokter op social media?

‘Dokter, ik ben gestopt met mijn bloedverdunners omdat dit werd geadviseerd op TikTok’ Steeds meer patiënten zoeken hun medische informatie niet op Google maar op Social Media. Tegenwoordig vliegen de onbetrouwbare medische tips en desinformatie je daar om de oren. Hoewel de meeste artsen wel een Social Media account hebben, gebruiken velen dit met name voor hun privéleven en niet als arts. Terwijl wij artsen juist DE bron zijn die mensen nodig hebben op deze Social Media! Maar ga je dan een arts-patiëntrelatie aan? Hoeveel tijd ben je daar dan mee kwijt? Wat doe je met volgers die je DMen en persoonlijk advies vragen? Waarom niet gewoon verwijzen naar Thuisarts.nl ? Als eerste huisarts op TikTok in Nederland met inmiddels 30.000 volgers vertel ik je hier alles over! 

The Family Doctor

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Meer info