Plenaire sessies

Hieronder staan de plenaire sessies omschreven. 

Plenaire sessie 1

Magisch Mifepristone

09:45 - 10:30 uur Rebecca Gomperts

Rebecca heeft in 1999 Women on Waves opgericht, de welbekende abortusboot waardoor vrouwen op een veilige manier een abortus konden krijgen als dat in eigen land niet mogelijk was. In 2005 volgde Women on Web, waarmee medicatie om een abortus op te wekken wordt verstrekt aan vrouwen.

 

In de lezing zal zij een overzicht geven van de geschiedenis van abortuswetgeving, abortuspillen (mifepristone en misoprostol) en de huidige situatie wereldwijd en in Nederland. Verder zal ze aandacht besteden aan andere indicaties voor het gebruik van mifepristone (ook wel de ‘abortuspil’) en de ontwikkeling van mifepistone 50 mg als wekelijks anticonceptiemiddel en morning-after-pil, een nieuw initiatief van Women on Waves in samenwerking met LUMC en Karolinska Instituted.

Plenaire sessie 2

Kleine kwalen quiz

15:30 - 16:00 uur Tobias Bonten

Ook dit jaar worden jullie weer flink aan de tand gevoeld tijdens deze welbekende quiz. Hoe goed is jouw kennis omtrent schimmelnagels? En hoe zat het ook alweer met de behandeling van een koortslip of kale plekken op het hoofd? De verscheidenheid aan onderwerpen die we op het spreekuur zien, vertaalt zich ook terug in deze quiz. Wie weet ben jij de ‘kleine kwalen master’ van dit congres!

Plenaire sessie 3

Singing in the brain

16:00 - 16:45 uur Erik Scherder

Erik neemt je mee op reis in de werking van het brein. Hij legt uit wat het belang van muziek is voor ons welbevinden, voor je stemming, maar ook voor je cognitieve functies. Muziek levert een unieke bijdrage aan de ontwikkeling van de hersenen. Als mensen naar muziek luisteren, zie je een duidelijke arousal, een activering in bepaalde gebieden. Hoe mooier men de muziek vindt, hoe groter het effect. Zo zorgt muziek voor een grotere activiteit op de insula, het hersengebied dat zintuiglijke prikkels bundelt binnen een emotionele context. Daardoor ervaar je diepe emoties zoals intens geluk, diep verdriet, ontroering, verrassing. Maar ook om je stemming te verbeteren en je empathie en invoelend vermogen te versterken.

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.

Meer info